Page 38 - Eden_01_02_2018
P. 38
od świeżych owoców, dlatego na herbatę lub napar nadają się
znakomicie. Możemy zaopatrzyć się w nie w sklepie, udoskonalić
te gotowe albo przyrządzić według własnego pomysłu.
ZIOŁOWE AMBROZJE
Doskonałe na rozgrzewkę są napar ziołowe. Jest wiele ziół i ro-
ślin leczniczych poprawiających krążenie. Część z nich posiada
też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniają-
ce, co o tej porze roku jest szczególnie ważne. Pamiętaj jednak,
aby wydobyć z ziół wszystko co najlepsze, czas parzenia musi
być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej czy zielonej i wy-
nosi średnio 10 minut. Przegotowane lub zalane zbyt chłodną
wodą zioła, stracą swoje cenne właściwości i nie tylko nam nie
DODATKI DO NAPOJÓW pomogą, ale też będą niesmaczne. Należy też pamiętać, że jeśli
chcemy dodać do nich miód, musimy poczekać aż ostygną, gdyż
ROZGRZEWAJĄCYCH w gorącym napoju miód straci swoje dobroczynne właściwości
i stanie się jedynie bezwartościowym, choć smacznym słodzi-
. Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne i od- kiem.
każające. erbata z imbirem działa napotnie, zawiera Do przygotowania naparu możemy wykorzystać między
dużo witaminy C. innymi: kwiaty lipy, suszone owoce maliny, plasterek korzenia
. Mięta pieprzowa stosuje się ją we wczesnym imbiru, miód. Napar można też przyrządzić z działającego prze-
ciwwirusowo tymianku z miodem i cytryną. Do ziołowych napa-
stadium przeziębienia i grypy ze względu na właści- rów, warto też dodać kawałek świeżego imbiru i sproszkowaną
wości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwza- kurkumę, które nie tylko mają silne działanie rozgrzewające,
palne. Olejek miętowy stosowany jest zewnętrznie ale też wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła Napary ziołowe, podobnie jak herbaciane, można dowolnie
i oskrzeli.
komponować. n
. Czarny bez zażywany regularnie napar z kwiatów
w początkowym okresie in ekcji wirusowych łagodzi
dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres cho-
roby. Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym
barwnikiem. Kiedy za oknem wiatr, chłód i wilgoć,
. Maliny ijeżyny owoce mają działanie napotne
i wzmacniające, podobnie jak liście, które dodatko- warto zimną wodę mineralną i surowe
wo działają również przeciwzapalnie i przeciwbakte- soki zastąpić ciepłymi napojami.
ryjnie.
. Kwiat lipy dodaje herbacie i ziołowym naparom miodo-
wego smaku i przypomina gorące lato, a lipowy napar
działa rozgrzewająco.
. Owoce dzikiej rży, głogu iberberysu nadają kwa-
skowaty, głęboki smak i wzbogacają w witaminę C.
. Płatki słonecznika dodają naparom ostrości i nieco
brzoskwiniowego smaku.
. Kwiatostany szarłatu, czyli amarantusa barwią her-
batę na kolor szkarłatny.
. Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają
naparom złocisty kolor.
. Płatki dziewanny również barwią napary na żółty
kolor i nadają im miodowy posmak. Zawierają
saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar
z nich polecany jest przy chorobach gardła.
. Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pach-
nącą jabłkami i cytrusami.
. Ziele tymianku imacierzanki piaskowej mają moc-
ny, charakterystyczny zapach. acierzanki są jednak
bardzo zróżnicowane, czasem można tra ć na taką,
która pachnie cytrynowo.
64 E EN STYCZE -LUTY
62-65_NewBy.indd 64 2018-02-08 20:04:44