Page 38 - Eden_01_02_2018
P. 38

od świeżych owoców, dlatego na herbatę lub napar nadają się
                                                                            znakomicie. Możemy zaopatrzyć się w nie w sklepie, udoskonalić
                                                                            te gotowe albo przyrządzić według własnego pomysłu.

                                                                            ZIOŁOWE AMBROZJE
                                                                            Doskonałe na rozgrzewkę są napar ziołowe. Jest wiele ziół i ro-
                                                                            ślin leczniczych poprawiających krążenie. Część z nich posiada
                                                                            też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniają-
                                                                            ce, co o tej porze roku jest szczególnie ważne. Pamiętaj jednak,
                                                                            aby wydobyć z ziół wszystko co najlepsze, czas parzenia musi
                                                                            być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej czy zielonej i wy-
                                                                            nosi średnio 10 minut. Przegotowane lub zalane zbyt chłodną
                                                                            wodą zioła, stracą swoje cenne właściwości i nie tylko nam nie
                             DODATKI DO NAPOJÓW                             pomogą, ale też będą niesmaczne. Należy też pamiętać, że jeśli
                                                                            chcemy dodać do nich miód, musimy poczekać aż ostygną, gdyż
                               ROZGRZEWAJĄCYCH                              w gorącym napoju miód straci swoje dobroczynne właściwości
                                                                            i stanie się jedynie bezwartościowym, choć smacznym słodzi-
                         .  Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne i od-  kiem.
                          każające.  erbata z imbirem działa napotnie, zawiera   Do przygotowania naparu możemy wykorzystać między
                          dużo witaminy C.                                  innymi: kwiaty lipy, suszone owoce maliny, plasterek korzenia
                         .  Mięta pieprzowa   stosuje się ją we wczesnym    imbiru, miód. Napar można też przyrządzić z działającego prze-
                                                                            ciwwirusowo tymianku z miodem i cytryną. Do ziołowych napa-
                          stadium przeziębienia i grypy ze względu na właści-  rów, warto też dodać kawałek świeżego imbiru i sproszkowaną
                          wości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwza-  kurkumę, które nie tylko mają silne działanie rozgrzewające,
                          palne. Olejek miętowy stosowany jest zewnętrznie   ale też wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
                          w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła   Napary ziołowe, podobnie jak herbaciane, można dowolnie
                          i oskrzeli.
                                                                            komponować. n
                         .  Czarny bez   zażywany regularnie napar z kwiatów
                          w początkowym okresie in ekcji wirusowych łagodzi
                          dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres cho-
                          roby. Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym
                          barwnikiem.                                       Kiedy za oknem wiatr, chłód i wilgoć,
                         .  Maliny ijeżyny   owoce mają działanie napotne
                          i wzmacniające, podobnie jak liście, które dodatko-  warto zimną wodę mineralną i surowe
                          wo działają również przeciwzapalnie i przeciwbakte-  soki zastąpić ciepłymi napojami.
                          ryjnie.
                         .  Kwiat lipy dodaje herbacie i ziołowym naparom miodo-
                          wego smaku i przypomina gorące lato, a lipowy napar
                          działa rozgrzewająco.
                         .  Owoce dzikiej rży, głogu iberberysu nadają kwa-
                          skowaty, głęboki smak i wzbogacają w witaminę C.
                         .  Płatki słonecznika dodają naparom ostrości i nieco
                          brzoskwiniowego smaku.
                         .  Kwiatostany szarłatu, czyli amarantusa barwią her-
                          batę na kolor szkarłatny.
                         .  Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają
                          naparom złocisty kolor.
                          .  Płatki dziewanny również barwią napary na żółty
                           kolor i nadają im miodowy posmak. Zawierają
                           saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar
                           z nich polecany jest przy chorobach gardła.
                          .  Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pach-
                          nącą jabłkami i cytrusami.
                          .  Ziele tymianku imacierzanki piaskowej mają moc-
                           ny, charakterystyczny zapach.  acierzanki są jednak
                           bardzo zróżnicowane, czasem można tra ć na taką,
                           która pachnie cytrynowo.





                     64     E EN    STYCZE -LUTY




          62-65_NewBy.indd   64                                                                                                  2018-02-08   20:04:44
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43