fbpx

Kuchnia w stylu eko

Nowoczesna kuchnia łączy wyrafinowany styl z unikalną technologią służącą środowisku i nam samym. Eko kuchnię może mieć każdy.

Eleganckie meble o gładkich frontach królują we współczesnej kuchni. Dominują proste, ascetyczne, modułowe formy, zawieszone na ścianie lub ustawione na delikatnych nóżkach. A w ich wnętrzu roi się od funkcjonalnych pomysłów. Duże półki, obszerne szuflady, pojemniki, pojemniczki i pojemne kosze cargo, w których zmieścimy produkty spożywcze i różnorodne naczynia. Nie może też zabraknąć urządzeń oszczędzających energię i dbających o środowisko. Nowoczesność równa się ekologia. To trend godny naśladowania.  

Dżdżownice w kuchni

Studyjne kuchnie niedalekiej przyszłości przypominają specjalistyczne centra przetwórcze, łączone z mini-ogródkami i systemami odzysku odpadów. Jeśli lubicie zwierzątka – ten pomysł może się wam spodobać. Nie wszyscy jednak godzą się aby w ich kuchni pod blatem buszował zastęp dżdżownic. To pożyteczne stworzenia, ale – wbrew temu, co proponują niektórzy twórcy eko-kuchni (na zdjęciu: projekt Victor Massip i Laurent Lebot of Faltazi) – ich miejsce jest na podwórku, a nie w pojemniku ukrytym w szafce. Styl eko pozwala jednak znaleźć takie rozwiązania, które nie przerażają. Już kilka lat temu Whirpool zaprezentował kompletne „zielone” rozwiązanie kuchni. Oszczędność energii sięgała tam aż 70%. To prawie ? poboru energii w całym domu. W porównaniu do klasycznych kuchni koncept Whirpoola pozwalał na ponowne wykorzystanie 60% zużytej wody. Za przykład może służyć zmywarka, w której woda podgrzewana jest dzięki ciepłu z działania lodówki. Same plusy dla środowiska!

Lodówka bez prądu

Czasy, w których lodówka potrafiła wyłącznie chłodzić i mrozić, to już historia. Dzisiejsze chłodziarki posiadają w wiele funkcji, które ułatwiają życie. Są energooszczędne, wyposażone w szufladę SPA, półki wstępnego mrożenia, barki, dystrybutory wody, kostkarki do lodu. To pełen wellness, a nie tylko ekologia. Prawdziwa eko-lodówka nie potrzebuje prądu. Na jakiej zasadzie więc działa? W zamontowanym z tyłu lodówki generatorze znajduje się mieszanka amoniaku i wody. Włączając lodówkę, zapalamy gaz. Ciepło ze spalania podgrzewa znajdującą się w generatorze mieszankę i powoduje uwalnianie się amoniaku. Ten z kolei przepływa do skraplacza, łącząc się z substancją skraplającą – podobnie jak w naszych lodówkach. Tworzy się nowa mieszanka, o bardzo niskiej temperaturze, a potem amoniak znów wraca do generatora i cykl się powtarza. Zwolennikom zdrowego odżywiania producenci proponują piekarniki i kuchenki mikrofalowe z możliwością pieczenia na parze oraz wieloma specjalnymi funkcjami m.in. pieczenia chleba. Na topie są też płyty indukcyjne. Gotowanie na nich jest bezpieczne, oszczędne i wygodne.

Zeolity w zmywarce

Zmywarki zrewolucjonizowały pracę w kuchni, dlatego kupujemy je najchętniej. Hitem są zmywarki z zeolitami – cząstkami naturalnego minerału, które osuszają powietrze z nadmiaru wilgoci – co sprzyja  oszczędzaniu energii i wody. Dzięki takiemu rozwiązaniu urządzenie pracuje o ok. 1/5 oszczędniej od innych modeli. Zeolity chłoną ciepło podczas ogrzewania wody używanej do mycia naczyń. Zgromadzoną energię oddają zaś w procesie suszenia. Wtedy też zaczynają pochłaniać z powietrza wilgoć, którą później oddają do zbiornika w czasie trwania kolejnego „mokrego” cyklu. W rezultacie zeolit działa 20% oszczędniej w porównaniu do tradycyjnej zmywarki. Ma jednak pewną wadę. Jest bardzo drogi.

Eko dla każdego

Wiele rozwiązań eko nie wymaga wielkich nakładów finansowych i jest możliwych do zaakceptowania przez każdego z nas. Trzeba się ich tylko nauczyć! Zwykły perlator założony na końcówkę wylewki kranu powoduje napowietrzenie strumienia wody, zmieniając jego objętość. Choć wydaje nam się, że ilość wody pozostaje taka sama, to w rzeczywistości wypływa jej z baterii o wiele mniej. Resztę stanowi powietrze. W efekcie pozwala to ograniczyć zużycie wody nawet o 50%!

Jak w prosty sposób uczynić kuchnię bardziej ekologiczną? Należy zamontować pod zlewem pojemniki do sortowania śmieci, stosować zwykłe ściereczki zamiast papierowych ręczników, gotować energooszczędnie, używać pokrywek, często rozmrażać lodówkę, bo pochłania najwięcej prądu ze sprzętów AGD. I koniecznie należy nabyć nawet najprostszą zmywarkę, bo znacznie oszczędza wodę. A w czasie gotowania nie zapominajmy o kuchennym recyklingu, czyli kreatywnym gotowaniu – z tego co zostało nam w lodówce po zbyt obfitym posiłku.

Wszystkie prezentowane przez nas dania powinny być przygotowane z produktów najwyższej jakości, pozwalających poczuć pełnię ich smaku. Autorem przepisów jest Grzegorz Łapanowski, miłośnik i propagator idei jedzenia w duchu slow.
Slow food łączy przyjemnoœść jedzenia z odpowiedzialnoœścią, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą ‒ twierdzi Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global. Skąd wzięła się popularnoœść slow foodu na œświecie i jak żyć i jeśœć w duchu slow?
Wręcz przeciwnie – zatacza coraz szersze kręgi, z żywności przeniosła się na domy, meble, ciuchy, samochody, no i oczywiście kosmetyki.
Jesteś tym, co jesz i jak jesz, czyli kim? O lohasach, slow life, freeganizmie i innych ekologicznych trendach.
PARTNERZY NAJLEPSZYCH SPA

Społeczność

NASZE WYDAWNICTWA

Perfect SPA Awards

Partnerzy Gali Perfect SPA

reklama

logo SPAeden.pl

Portal SPA & Wellness

Wydawca portalu: Semana Sp. z o.o.

Społeczność

© 2021 Spaeden All Rights Reserved.Design & Development by Conor