Page 20 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 20

RAPORT




























                         SPOTKAJ NATURĘ PRZYJEMNOŚCI



                                 Sztuka łączenia wina z Winnicy Pałac Mierzęcin z serwowanymi potrawami,
                                   własne produkty i współpraca z lokalnymi dostawcami, a także szacunek
                                do tradycji kulinarnej regionu to znaki rozpoznawcze Restauracji Destylarnia.







                               wupoziomowa Restauracja   tradycyjnych składników i nowocze-      Menu zmienia się sezonowo, choć są
                               Destylarnia znajduje się   snych receptur oraz umiejętne łączenie   dania, którymi można delektować się przez
                               w budynku dawnej gorzelni   potraw z winem i winogronami, co przy-  cały rok. Można tu zjeść np. tartę z karme-
                               na terenie majątku Pałacu   nosi efekt w postaci wyjątkowego smaku   lizowaną cebulką, winogronami i serem
                   DMierzęcin Wellness & Wine            i jakości serwowanych dań.            kozim. Winogrona na sposób wytrawny
                   Resort. Industrialny wystrój wnętrza łączy   Usytuowanie w otulinie Drawieńskiego   to charakterystyczny element tutejszej
                   elementy nowoczesne ze starymi maszy-  Parku Narodowego sprawia, że w menu nie   kuchni. Sezonowo na stołach goszczą też
                   nami i urządzeniami gorzelnianymi. Na   brakuje potraw bazujących na darach pobli-  dania z wykorzystaniem grzybów, dziczy-
                   piętrze mieści się przytulna restauracja   skich lasów i jezior, wzbogacanych o zioła   zna, a także ryby, które na trafiają tu wprost
                   o klimacie angielskiego pubu z kominkiem   oraz sezonowe warzywa i owoce uprawiane   z pobliskiego jeziora. Złowić można karpie,
                   i stylowymi meblami.                  w pałacowym ogrodzie. Dzięki temu goście   amury, sandacze, szczupaki.
                     Serwowane są tu dania kuchni slow   mogą delektować się wybornymi daniami,   Restauracja służy nie tylko gościom
                   food, wellness oraz śródziemnomorskiej.   ze świeżych, lokalnych składników, których   zatrzymującym się w majątku na nocleg.
                   Liczne nagrody i wyróżnienia (m.in.   smak doskonale podkreśla szeroka paleta   Jej sława dotarła do mieszkańców Poznania
                   dwie czapki w przewodniku Gault&Mil-  win z Winnicy Pałac Mierzęcin. Aksamitny   i okolic, którzy wpadają tu na weekend,
                   lau) to efekt pasji i doświadczenia Szefa   sos na bazie winogron nadaje potrawom   żeby spędzić w majątku miło czas, skosz-
                   Kuchni Dawida Łagowskiego. Restaura-  subtelny smak, a słodkie tarty i strudle ze   tować dobrego polskiego wina i zdjęć wy-
                   cję wyróżnia mistrzowskie kojarzenie   świeżymi owocami winorośli to doskonałe   kwintny posiłek. – Niebanalny industrialny
                                                         propozycje na deser.                  wystrój, zachowane, oryginalne urządzenia
                                                           – Zachęcamy naszych gości do zwol-  dawnej destylarni, dbałość o detal, przyja-
                                                         nienia tempa, delektowania się bliskością   zna i troskliwa obsługa to sekret atmosfery,
                                                         natury w jej dzikim, ale też uporządkowa-  dla której goście do nas wracają – opowiada
                                                         nym wymiarze. Wsłuchujemy się w pory   Szef Kuchni Dawid Łagowski.
                                                         roku i czerpiemy garściami z bogactw    Mierzęcin Wellness & Wine Resort to
                                                         najbliższego otoczenia. A wszystko z pasją,   rozległy majątek, odrestaurowany z troskli-
                                                         dbałością o smak i jakość oraz szacunkiem   wością i pasją. Poza pałacem, stanowiącym
                                                         do tradycji kulinarnej regionu – zapew-  klasyczny przykład rezydencji roman-
                                                         nia dyrektor obiektu, Tomasz Schulz. Te   tycznej, na uwagę zasługują zabudowania
                                                         starania doceniła organizacja Slow Food   folwarczne. W części z nich znajdują się po-
                                                         Polska, przyznając Restauracji Destylar-  koje oraz strefa wellness i SPA. Pozostałym
                                                         nia pierwszą w województwie lubuskim   przywrócono dawne funkcje, jak choćby
                                                         rekomendację.                         stajnia.                                                                 P

                  20  |  EDEN   |  CZERWIEC–LIPIEC 2017



          20-21_Palac_Mierzecin_2str.indd   20                                                                                   2017-06-18   22:03:25
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25