Page 34 - Eden_01-03_2019
P. 34
APETYT NA
ZDROWIE
SMACZNE, BO SZTUCZNE
Kto dziś ma czas na codzienne zakupy, gotowanie, robienie przetworów? Pożądamy jedzenia
trwałego, łatwego w przechowywaniu i przygotowaniu. I tylko czasem zastanawiamy się
dlaczego boli nas brzuch, dostaliśmy wysypki, nie możemy się wyspać? Za niektóre z naszych
problemów mogą odpowiadać dodatki do żywności.
TEKST: JAGODA KONIAREK
statnie pięćdziesiąt lat, to okres gwałtownego szynki z kilograma mięsa, ketchupu
rozwoju przemysłu spożywczego i przetwórstwa z minimalną zawartością pomi-
żywności. Dzięki zastosowaniu odpowiednich dorów i wielu innych produktów
Ometod konserwowania, przez cały rok nasze oczy o zadziwiającym składzie.
cieszą sterty owoców i warzyw, wcześniej dostępnych tylko Dopuszczone do stosowania
sezonowo. Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór dodatki do żywności mają być JAGODA KONIAREK
płatków, musli, koncentratów, konserw, gotowych zup, sosów, bezpieczne, a producent ma obo- Specjalista dietetyki
dipów, a na stoiskach wędliniarskich szynki, kiełbasy, pasztety wiązek poinformować na etykiecie, i ywienia człowieka,
i garmażerkę o wymyślnych nazwach i w różnych cenach. co wchodzi w skład oferowanego konsultant Programu
Także wśród półproduktów i dań gotowych każdy może zna- produktu. Sęk w tym, że nie musi
leźć coś dla siebie. Są produkty light, fit, bezcukrowe, beztłusz- podać tego, co dodał jego dostawca. LEAP.
czowe, niskosłodzone, „100% czystego”, idealne na śniadanie, Dla przykładu: masarnia produkuje
na obiad, na kolację, na przekąskę... kiełbasę, do której dodaje gotową mieszankę przypraw kupioną
Rośnie rynek żywności wygodnej, bo kto dzisiaj ma czas od zakładu X, w której producent owej mieszanki zastoso-
na codzienne zakupy, gotowanie, pieczenie, czy robienie prze- wał E223 – pirosiarczyn sodu, jako substancję konserwującą
tworów? Klient pożąda towaru trwałego, łatwego w przecho- i przeciwgrzybiczą. Na etykiecie kiełbasy znajdzie się wszyst-
wywaniu i przygotowaniu. Większość z nas nie zastanawia się ko z czego zrobiła kiełbasę masarnia (np. mięso wieprzowe,
co producent dodał, jakiej technologii użył, żeby jego „dzieło” skórki wieprzowe, białka roślinne, białka mleka, E249 azotyn
było trwałe, zachęcało do kupienia i zapewniało mu odpowied- potasu, E340 trójfosforan potasu, E621glutaminian sodu,
nie zyski. Mało kto czyta etykiety, wie co oznaczają symbole cukier, E301 askorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego,
E lub inne przemyślne nazwy zastępcze. Niewielu zada sobie mieszanka przypraw), ale nie znajdzie się tam pirosiarczyn
pytanie, co wchodzi w skład kiełbasy po 7 złotych za kilogram sodu z mieszanki przypraw! Czyli, zgodnie z prawem, nigdy nie
lub szynki po 10 złotych, jeżeli kilogram żywej świni kosztuje możemy być pewni pełnego składu produktu, który kupujemy.
obecnie około 3-5 złotych, w zależności od klasy (mięsności)
świni, województwa i zakładu, który ją kupuje. SZEC O ECN UTAM N AN
Od wieków ludzie szukają sposobów przedłużenia trwałości
OSZUKAN Z O N E Z RA EM żywności, poprawiają jej smak i wygląd.
Przemysł spożywczy nie jest instytucją charytatywną i na swoich Japończycy, prawdopodobnie już kilkaset lat przed naszą
wyrobach musi zarobić. Z pomocą przyszły mu przepisy dopusz- erą, tradycyjnie dodawali do potraw kombu – listownicę japoń-
czające stosowanie różnego rodzaju dodatków do żywności. ską, która poprawiała i wzmacniała ich smak i aromat. Rów-
W Polsce obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nież w innych krajach Dalekiego Wschodu brunatnica ta była
i Rady z 16 grudnia 2008 roku w sprawie dodatków do żywności. szeroko stosowana w kuchni. Do dzisiaj jest podstawowym
W założeniach ma ono chronić nas, konsumentów przed składnikiem bulionu dashi, wykorzystywanego do zupy miso.
stosowaniem w żywności substancji szkodliwych dla zdrowia, Listownicę uprawia się w Japonii, Korei, Chinach, Rosji i Fran-
określać dopuszczalne stężenia dodatków oraz zabezpieczać cji i obok nori należy do najchętniej spożywanych brunatnic.
przed zatruciami bakteryjnymi lub grzybiczymi. W praktyce W 1908 roku profesor Kikunae Ikeda, właśnie z kombu, wyizo-
Rozporządzenie pozwala na wyprodukowanie 2 kilogramów lował kwas glutaminowy, aminokwas, odpowiadający za popra-
56 | EDEN | LUTY-MARZEC 2019
56-61_ISO_LAB_Jagoda.indd 56 2019-03-13 09:27:08