Page 34 - Eden_01-03_2019
P. 34

APETYT NA
               ZDROWIE






                 SMACZNE, BO SZTUCZNE






                  Kto dziś ma czas na codzienne zakupy, gotowanie, robienie przetworów? Pożądamy jedzenia
                    trwałego, łatwego w przechowywaniu i przygotowaniu. I tylko czasem zastanawiamy się

                  dlaczego boli nas brzuch, dostaliśmy wysypki, nie możemy się wyspać? Za niektóre z naszych
                                          problemów mogą odpowiadać dodatki do żywności.


                                                               TEKST: JAGODA KONIAREK






                          statnie pięćdziesiąt lat, to okres gwałtownego   szynki z kilograma mięsa, ketchupu
                          rozwoju przemysłu spożywczego i przetwórstwa   z minimalną zawartością pomi-
                          żywności. Dzięki zastosowaniu odpowiednich   dorów i wielu innych produktów
                Ometod konserwowania, przez cały rok nasze oczy       o zadziwiającym składzie.
                cieszą sterty owoców i warzyw, wcześniej dostępnych tylko   Dopuszczone do stosowania
                sezonowo. Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór    dodatki do żywności mają być    JAGODA KONIAREK
                płatków, musli, koncentratów, konserw, gotowych zup, sosów,   bezpieczne, a producent ma obo-  Specjalista dietetyki
                dipów, a na stoiskach wędliniarskich szynki, kiełbasy, pasztety   wiązek poinformować na etykiecie,   i  ywienia człowieka,
                i garmażerkę o wymyślnych nazwach i w różnych cenach.  co wchodzi w skład oferowanego   konsultant Programu
                  Także wśród półproduktów i dań gotowych każdy może zna-  produktu. Sęk w tym, że nie musi
                leźć coś dla siebie. Są produkty light, fit, bezcukrowe, beztłusz-  podać tego, co dodał jego dostawca.   LEAP.
                czowe, niskosłodzone, „100% czystego”, idealne na śniadanie,   Dla przykładu: masarnia produkuje
                na obiad, na kolację, na przekąskę...                 kiełbasę, do której dodaje gotową mieszankę przypraw kupioną
                  Rośnie rynek żywności wygodnej, bo kto dzisiaj ma czas   od zakładu X, w której producent owej mieszanki zastoso-
                na codzienne zakupy, gotowanie, pieczenie, czy robienie prze-  wał E223 – pirosiarczyn sodu, jako substancję konserwującą
                tworów? Klient pożąda towaru trwałego, łatwego w przecho-  i przeciwgrzybiczą. Na etykiecie kiełbasy znajdzie się wszyst-
                wywaniu i przygotowaniu. Większość z nas nie zastanawia się   ko z czego zrobiła kiełbasę masarnia (np. mięso wieprzowe,
                co producent dodał, jakiej technologii użył, żeby jego „dzieło”   skórki wieprzowe, białka roślinne, białka mleka, E249 azotyn
                było trwałe, zachęcało do kupienia i zapewniało mu odpowied-  potasu, E340 trójfosforan potasu, E621glutaminian sodu,
                nie zyski. Mało kto czyta etykiety, wie co oznaczają symbole   cukier, E301 askorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego,
                E lub inne przemyślne nazwy zastępcze. Niewielu zada sobie   mieszanka przypraw), ale nie znajdzie się tam pirosiarczyn
                pytanie, co wchodzi w skład kiełbasy po 7 złotych za kilogram   sodu z mieszanki przypraw! Czyli, zgodnie z prawem, nigdy nie
                lub szynki po 10 złotych, jeżeli kilogram żywej świni kosztuje   możemy być pewni pełnego składu produktu, który kupujemy.
                obecnie około 3-5 złotych, w zależności od klasy (mięsności)
                świni, województwa i zakładu, który ją kupuje.         SZEC O ECN    UTAM N AN
                                                                      Od wieków ludzie szukają sposobów przedłużenia trwałości
                OSZUKAN  Z O N E Z  RA EM                             żywności, poprawiają jej smak i wygląd.
                Przemysł spożywczy nie jest instytucją charytatywną i na swoich   Japończycy, prawdopodobnie już kilkaset lat przed naszą
                wyrobach musi zarobić. Z pomocą przyszły mu przepisy dopusz-  erą, tradycyjnie dodawali do potraw kombu – listownicę japoń-
                czające stosowanie różnego rodzaju dodatków do żywności.   ską, która poprawiała i wzmacniała ich smak i aromat. Rów-
                W Polsce obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego   nież w innych krajach Dalekiego Wschodu brunatnica ta była
                i Rady z 16 grudnia 2008 roku w sprawie dodatków do żywności.  szeroko stosowana w kuchni. Do dzisiaj jest podstawowym
                  W założeniach ma ono chronić nas, konsumentów przed   składnikiem bulionu dashi, wykorzystywanego do zupy miso.
                stosowaniem w żywności substancji szkodliwych dla zdrowia,   Listownicę uprawia się w Japonii, Korei, Chinach, Rosji i Fran-
                określać dopuszczalne stężenia dodatków oraz zabezpieczać   cji i obok nori należy do najchętniej spożywanych brunatnic.
                przed zatruciami bakteryjnymi lub grzybiczymi. W praktyce   W 1908 roku profesor Kikunae Ikeda, właśnie z kombu, wyizo-
                Rozporządzenie pozwala na wyprodukowanie 2 kilogramów   lował kwas glutaminowy, aminokwas, odpowiadający za popra-
                56   |  EDEN |  LUTY-MARZEC 2019





          56-61_ISO_LAB_Jagoda.indd   56                                                                                2019-03-13   09:27:08
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39