Page 11 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 11

ODKRYWANIE SMAKÓW



                                         NA NOWO



                     Ślimak wyhaftowany na serwetkach jest oznaką, że Restauracja
                    Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest
                    wierna zasadom slow food. Tę zaszczytną rekomendację otrzymała
                         przeszło dekadę temu, jako pierwsza restauracja w Polsce.
                                                                                                    DISCOVERING NEW
                                                                                                         FLAVOURS

                                                                                                The Romantic Restaurant at the SPA Hotel
                                                                                                Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie is faithful
                                                                                                to the principles of slow food.
                                                                                                An intimate place with excellent service and
                                                                                                delicious dishes. Menu is the original work of
                                                                                                Chef Łukasz Wojtas, who constantly looks for
                                                                                                the best local natural or ecological products.
                                                                                                His cooking style consists of giving a modern
                                                                                                form and wonderful appearance to dishes ba-
                                                                                                sed on traditional high quality products. Rela-
                                                                                                xed degustation is not only conducive for an
                                                                                                intimate atmosphere in the small room (up to
                                                                                                30 people), but also a three, four, or seven-
                   R          Romantyczna to nie tylko ka-  gotowania odbywa się na oczach gości   excellent ‘wine pairing’ prepared and guided
                                                                                                -course tasting menu complemented by an
                                                                                                by the manager of the restaurant, Marcin Bąk.
                              meralne miejsce ze znakomitą
                                                         w tzw. otwartej kuchni.
                                                                                                For this, the requirement of casual elegance
                                                           Styl gotowania Łukasza Wojtasa polega
                              obsługą i pysznymi daniami, ale
                                                                                                and age restriction for guests (from the age
                              miejsce niezwykłych przeżyć
                                                         nego wyglądu daniom opartym na tradycyj-
                              kulinarnych, za którymi stoją
                                                                                                celebration of the meal.
                                                         nych produktach wysokiej jakości. Odzwier-
                   świeże produkty od okolicznych producen-  na nadaniu nowoczesnej formy i wykwint-   of 12) create a unique mood and promote the
                   tów. Menu jest autorskim dziełem szefa   ciedleniem tego jest menu degustacyjne,
                   kuchni Łukasza Wojtasa, który nieustannie   składające się z harmonijnie łączących się
                   poszukuje najlepszych lokalnych produk-  dań, czasem w zaskakujących połączeniach,   według zasady „wine pairing”, nad którą
                   tów, czasem niedostępnych nigdzie indziej,   jak popisowa „szarlotka z lodami” z kruszon-  czuwa kierownik restauracji, Marcin Bąk.
                   wytworzonych w sposób naturalny lub   ką migdałowo-waniliową, lodami z cynamo-  Wymóg stroju w stylu swobodnej elegancji
                   ekologiczny. Zanim trafią do restauracji,   nu oraz jabłkami podlanymi koniakiem    i ograniczenie wiekowe dla gości (od 12.
                   szef kuchni osobiście poznaje producenta   i przyprawionymi szafranem.      roku życia) sprzyjają celebrowaniu spo-
                   i metodę uprawy lub hodowli. Potem z pasją   Mazury to bogactwo ryb, dziczyzny,   tkania przy posiłku. Restauracja znajduje
                   opowiada gościom o tym, co otrzymali   grzybów i nadzwyczajnych serów (koziego,   uznanie wśród gości hotelowych i osób
                   na talerzu. Żadnych tajemnic, nawet etap   krowiego i owczego). W Romantycznej   z regionu. Doceniają to lokalni włodarze,
                                                         można zatem spróbować deski serów, są też   przyznając jej kilkakrotnie Laur Najlepszym
                                                         wypiekane na miejscu paluszki typu grissini    z Najlepszych. Została też wyróżniona czap-
                                                         z dodatkiem dojrzewającego owczego sera   ką kucharską już od pierwszego wydania
                                                         zamiast parmezanu. – Nawet zwykłe przy-  żółtego przewodnika Gault&Millau.             n
                                                         prawy, jak sól i cukier, staramy się zmieniać
                                                         na zdrowsze odpowiedniki – wyjaśnia
                                                         Łukasz Wojtas i dodaje – Cieszę się, że wraca
                                                         moda na gotowanie po polsku, a tradycyjna
                                                         kuchnia zmienia się i staje się zdrowsza.  Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA
                                                           Spokojnemu degustowaniu sprzyja       Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
                                                         kameralna atmosfera i nieduża przestrzeń   Wysoka Wieś 22, 14-100 Ostróda
                                                         (maksymalnie 30 osób), ale również trzy-,   tel.: +48 89 647 11 11
                                                         cztero- lub siedmiodaniowe menu degu-   wzgorza@drirenaerisspa.com
                                                         stacyjne, dopełnione doskonałymi winami   www.DrIrenaErisSpa.com

                                                                                                    |  EDEN   |  CZERWIEC–LIPIEC 2017   11



          11_Eris_Wzgorza_Dylewskie_1str.indd   11                                                                               2017-06-18   22:06:17
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16