Page 14 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 14

RAPORT





























                                            LUKSUS OKRASZONY


                                 GÓRALSKIM CHARAKTEREM



                        Jeden z najnowocześniejszych resortów wypoczynkowych w Polsce, Hotel Bania Thermal & Ski
                    posiada baseny termalne z aquaparkiem, strefę SPA Sielsko Anielsko, mnóstwo propozycji na aktywne
                          spędzenie wolnego czasu oraz aż trzy ciekawe restauracje: Tatrzańską, Góralską i Rohatkę.





                            wieże, swojskie produkty oraz   Zarówno restauracje Hotelu Bania, jak   my w smaku potraw. A bundz i oscypek
                            kunszt szefów kuchni to połącze-  i całe Podhale wyróżniają się na kulinarnej   świetnie nadają się do produkcji słodkich
                            nie, które zapewni nawet najbar-  mapie Polski. To przede wszystkim jagnię-  deserów czy sosów.
                            dziej wybrednemu smakoszowi   cina, baranina, różnego rodzaju sery owcze   Do największych rarytasów Restauracji
                   Śucztę pełną aromatycznych kuli-      i przetwory, a jesienią bogactwo grzybów,   Tatrzańskiej należą regionalne wędliny,
                   narnych doznań. W menu restauracji Hotelu   które choć znane są z inny regionów naszego   kiełbasy, sery owcze, konfitury i przetwo-
                   Bania królują dania nierozerwalnie związane   kraju, to tutaj wyróżniają się – jak twierdzi   ry. Tutejszy stół regionalny z góralskimi
                   z podhalańską tradycją, swojskie przysmaki   Szef Kuchni Piotr Chlebda – niezwykłym   specjałami skradł już nie jedno serce. Na
                   oraz wysublimowane dania podbijające świa-  i znacznie lepszym smakiem oraz aromatem.   szczególną uwagę zasługują też wypieki
                   towe stolice. Wspaniały klimat i góralskie   A wie, co mówi, bo miał okazję pracować   z własnej cukierni – pyszne ciasta i świeżo
                   wnętrza sprawiają, że czas spędzony tutaj   w hotelach w różnych regionach Polski.  wypiekany, swojski chleb. Specjalne menu
                   zapada w pamięć na długie lata.         – Staramy się łączyć tradycyjną kuch-  dla dzieci to kompozycja dań, które zarów-
                                                         nię góralską z kuchnią świata i bieżącymi   no przez kuszące nazwy, zabawne menu,
                                                         trendami, równocześnie mając na uwadze,   jak i prezentację zachęcają najmłodszych
                                                         aby tradycja i spójność potraw Podhala   do skosztowania i zajadania ze smakiem.
                                                         dominowały nad pozostałością, a nie od-  Restauracja Góralska zachwyca aran-
                                                         wrotnie. Stare przepisy góralskie – mięsa   żacją wnętrza i klimatem, jaki tworzy po-
                                                         i produkty owcze – wykorzystywane są   łączenie góralskiego, swojskiego klimatu
                                                         we wszystkich rodzajach potraw, zarówno   z elegancją i wyrafinowanym smakiem.
                                                         do przystawek, dań głównych, jak i do de-  W głębi sali znajduje się scena, na której
                                                         serów – opowiada Piotr Chlebda. Trady-  w wybrane dni przygrywa kapela regio-
                                                         cyjne moskole świetnie współgrają z fois   nalna, która pozwala zasmakować kultury
                                                         gras, masłem czosnkowym i rozmarynem.   góralskiej w jej najczystszej postaci.
                                                         Zupa sałatowa gotowana jest na żyntycy,   Jest też kameralna i klimatyczna Restau-
                                                         zakwasie żytnim oraz sałacie masłowej.   racja Rohatka. Serwowana tutaj kuchnia to
                                                         Kotleciki jagnięce wystarczy doprawić   kwintesencja bogatej gamy smaków orygi-
                                                         solą i pieprzem, a smakują niepowtarzal-  nalnej, wykwintnej kuchni słonecznej Ita-
                                                         nie, ponieważ polskie owce wypasane   lii. To znakomite miejsce na romantyczną
                                                         są na halach obfitujących w różnorodne   kolację we dwoje lub kameralny wieczór
                                                         zioła, które później wyraźnie odnajduje-  z rodziną.                                                                 n

                  14  |  EDEN   |  CZERWIEC–LIPIEC 2017



          14-15_Bania_hotel_2str.indd   14                                                                                       2017-06-18   22:05:19
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19